Postcodemodel

De waarde van het postcodemodel is gebaseerd op transacties in het postcodegebied van het object gedurende de afgelopen 5 jaar. Alleen de verkopen van hetzelfde type woning als de getaxeerde woning zijn in dit model meegenomen. Wanneer de exacte postcode te weinig verkopen oplevert, worden verkopen met omliggende postcodelettergebieden meegenomen. Vanzelfsprekend neemt de betrouwbaarheid van de gegenereerde waarde dan af.

Straatmodel

De waarde van het straatmodel is gebaseerd op transacties in de straat van het object in de afgelopen 5 jaar. Alleen de verkopen van hetzelfde type woning als de getaxeerde woning zijn in dit model meegenomen.

Vorige verkoopmodel

Als het getaxeerde object na 1993 is verkocht en de transactie is geregistreerd bij het Kadaster, dan is de meest recente transactie meegenomen in het recente-verkoopmodel. Wanneer het object sinds 1993 vaker is verkocht wordt de laatst bekende transactie gebruikt bij de berekening van de waarde. De prijs waarvoor het object verkocht is, is ge´ndexeerd naar de datum van dit waarderapport.

Model WOZ-waarde

Als u een oude WOZ-waarde wilt invullen dient de datum van de taxatie de waardepeildatum te zijn en niet de toestandsdatum. De waardepeildatum staat in de beschikking en kan 1 jaar voor toestandsdatum liggen. Een WOZ-waarde van een woning op erfpachtgrond is niet geschikt als toetsing.

Model indexatie oude taxatiewaarde

Wanneer u een oude taxatiewaarde van de te taxeren woning weet, kan iTaX deze waarde gebruiken om de waarde op de door u opgegeven datum te bepalen. U kunt deze taxatiewaarde bijvoorbeeld uit een taxatierapport overnemen. De woningwaardecheck kan een nauwkeurige huidige waarde berekenen als de taxatiewaarde de economische waarde van destijds was en u de datum uit het taxatierapport in de woningwaardecheck opgeeft.